среда, 2. март 2011.

Gadafi bježi u Srbiju?!

BERLIN- Pad libijskog predsjednika Muamera Gadafija prema mišljenjima brojnih svjetskih političkih analitičara samo je pitanje vremena.

Nakon svrgnuća s libijskog vrha, malo je država u kojima bi Gadafi mogao potražiti utočište. Njemačka agencija dpa navela je neke od njih, a na listi se našla i - Srbija.

VENEZUELA- Gadafija i Uga Čaveza veže dugogodišnje prijateljstvo.

"S distance nikada neću osuđivati nekog čovjeka koji je toliko dugo moj prijatelj, ja nisam kukavica", kazao je prije nekoliko dana Čavez za Gadafija. Iako se u posljednje vrijeme vođa ove južnoameričke države malo distancirao od svog libijskog kolege, u slučaju nužde vrlo vjerojatno ga ne bi ostavio na cjedilu.

BJELORUSIJA - Proteklih dana su u najmanje dva navrata Gadafijevi privatni avioni primijećeni na jednom bjeloruskom aerodromu. Iako je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova to nazvalo "lažima", bjeloruski predsjednik Lukašenko slovi za vrlo gostoljubivog "evropskog diktatora", što se tiče svrgnutih autoritarnih vladara - prošle je godine utočište ponudio i kirgistanskom diktatoru Bakijevu.

ZIMBABVE - Gadafi je novcem, oružjem i razvojnom pomoći dugo vremena "kupovao" simpatije afričkih državnika. Vladar u Zimbaveu, Robert Mugabe, naklon je diktatorima - već je prije dvadesetak godina ponudio azil svrgnutom etiopskom vladaru Mengistuu Haile Mariamu.

ČAD - Iako su odnosi između Gadafija i predsjednika Čada Idrisa Debija okarakterisirani kao "izuzetno srdačni", pružanje utočišta Gadafiju Debija bi moglo koštati pobjede na nadolazećim predsjedničkim izborima u maju.

KUBA - Kuba ipak spada među zemlje u kojima su šanse za Gadafijev miran život vrlo male, posebice stoga što s kubanskim revolucionarom Kastrom i nije u dobrim odnosima.

ITALIJA - Rim je okrenuo leđa svom nekadašnjem prijatelju, podržavši sankcije zapadnih zemalja protiv Libije. Berluskoni, njegov nekadašnji prijatelj, ima i previše posla s vlastitim skandalima.

SRBIJA - Još od vremena bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, odnosi Srbije i Libije su vrlo bliski, piše dpa. Ipak, s obzirom da već godinama priželjkuje članstvo u EU-u, Srbija se sigurno neće usuditi ponuditi utočište Libijcu.

izvor: cafe.ba

Нема коментара:

Постави коментар