среда, 4. јануар 2012.

Oralni seks nije bezazlen

Guliver/Getty Images

Poslednjih godina je registrovan veći uticaj oralnog polnog odnosa na pojavu raka usne duplje i grla, u odnosu na konzumiranje duvana.

Ovaj podatak saopštili su, na godišnjem skupu Američkog udruženja za promociju nauke u Vašingtonu, američki lekari koji ne mogu potpuno da objasne tu misteriju.

Naučnici su, međutim, otkrili prisustvo u kancerogenim tumorima usne duplje i grla određenih "papilomavirusa" - HPV, izazivača najčešćih polno prenosivih infekcija i glavnog uzroka raka grlića materice.

Oni su ustanovili da su osobe zaražene HPV virusima, pre svega varijantom HPV-16, izložene 32 puta većoj opasnosti da obole od tih vrsta raka od ostalih ljudi, dok je ta opasnost izazvana duvanom samo utrostručena.

Utvrđeno je i da praktikovanje oralnog odnosa sa više od šest partnera tokom života, osam puta povećava opasnost od pojave raka usne duplje ili grla, protiv čega se kao prevencija preporučuje vakcinacija.

Broj ukupnih slučajeva raka usne duplje i grla povećan je u Americi, za 225 odsto u periodu od 1974. do 2007. godine, a najveći rast je registrovan među mladim muškarcima, belcima.

izvor: (Tanjug)

Нема коментара:

Постави коментар