понедељак, 23. јануар 2012.

VREMENSKA PROGNOZA ZA VELJAČU 2012




piše: Zoran VAKULA

Prognoze o zatopljenju zasigurno ste već čuli. Sljedećih će dana, tijekom vikenda pa do utorka, u većini kontinentalnog područja, temperatura zraka, posebice najviša dnevna, dosezati vrijednosti uobičajene za drugu polovinu ožujka. Pritom će tlak zraka većinom padati, ali vjerojatno ne ispod 1013 hPa. Povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak, ali osobitog juga na moru vrlo vjerojatno neće biti.

Nakon utorka, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu - srijede, temperatura će se ponovno sniziti, pa valja očekivati podjednako hladna jutra kao ona s početka ovoga tjedna, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko prosječne za drugi tjedan veljače – u većini unutrašnjosti od 4 do 7°C, a na Jadranu između 9 i 13°C.

Siječanj 2011.

I siječanj je na kraju na Jadranu «ispao» prosječan, iako se još mnogi prisjećaju gotovo dvotjedne iznadprosječne topline koja je počela nakon blagdana Sveta tri kralja. Na slikama odstupanja najniže i najviše temperatura zraka na postajama Split Marjan i Zagreb Maksimir može se uočiti kako je u nekim danima izmjerena najniža temperatura zraka bila čak viša od uobičajene najviše dnevne za te dane. Zbog tog je zatopljenja diljem kontinentalnog područja siječanj bio topliji od prosječnog, i to od oko 1°C u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u istočnoj Slavoniji i zapadnome Srijemu, do čak gotovo 3°C u središnjoj Hrvatskoj.

Oborina je gotovo posvuda bilo manje od klimatološkog srednjaka za siječanj, uz iznimku Dubrovniku i Komiže, gdje je, uz više od 100 litara po četvornome metru, bilo kišovitije od prosjeka. Podrobniju analizu dat će kolege klimatolozi DHMZ-a.

Dugoročne prognoze

A što se dogodilo s dugoročnim prognozama za zimske mjesece, od koje su neke objavljivane i na ovim stranicama? Do sada su se očekivanja djelomice ostvarila, ali ne i prognoza odstupanja srednje siječanjske temperature. Ili, rečenom vjerojatnosnim rječnikom – premda je sredinom studenoga vjerojatnost pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje siječanjske temperature za središnju Hrvatsku bila samo 15%, a sredinom prosinca oko 30%, siječanj je ipak bio topliji od prosjeka, u Zagrebu čak i znatno. No, za barem malu utjehu može poslužiti dosadašnje ostvarenje prognoze prosječnosti, pa i manjka oborine, kao i prognoza pozitivnog odstupanja srednjeg mjesečnog tlaka zraka.

Prognoze odstupanja srednje tjedne temperature za veljaču na prvi pogled upućuju na zaključak kako će nakon sljedećega, prosječnog, a ponajprije u Lici i unutrašnjosti Dalmacije i toplijeg tjedna od prosjeka, treći i četvrti tjedan veljače biti hladniji. No, kod prognoze za drugu polovinu veljače valja biti osobito oprezan, ne samo stoga što je vjerojatnost ostvarenja oko 50%, nego i zato što prognoza nije postojana - prethodni izračuni za te tjedne nisu bili poput današnjega.

Uostalom, od veljače je očekivana prevrtljivost! To je mjesec u kojem je najveća razlika u do sada zabilježenoj srednjoj mjesečnoj temperaturi, od najhladnije do najtoplije veljače u Zagrebu i Osijeku je oko 16°C, a u Gospiću čak više od 17.

Za one koji, unatoč povremenim pogrješaka i još uvijek nedovoljno velikoj pouzdanosti, i dalje vole pratiti dugoročne prognoze po mjesecima, za sada samo najava kako je vrlo mala mogućnost da će neki od sljedećih šest mjeseci biti znatno hladniji od prosjeka, štoviše, vjerojatnije je pozitivno odstupanje. A prve prognoze za sljedeće ljeto pogledajte na ovoj stranici potkraj veljače.

izvor: http://www.hrt.hr

Нема коментара:

Постави коментар