среда, 18. јануар 2012.

Pronađena bakterija koja će produžiti život na 140 godina?


Bakterija koja je nedavno otkrivena u stalno zamrznutom tlu (permafrost) planine Mamontova, u regionu Jakutija, u Sibiru, mogla bi da uspori proces starenja, saopštila je Ruska akademija nauka, prenosi AFP.

Stručnjaci Instituta za hemijsku biologiju i medicinu u Novosibirsku otkrili su da je ova bakterija, po imenu "Bacillus F", sposobna da uspori proces starenja kod laboratorijskih miševa kojima je ubrizgana.

Testirane životinje, odnosno miševi kojima je u mišiće ubrizgan ekstrakt bakterije, živjele su prosječno 308 dana duže od kontrolne grupe (ukupan prosjek od 906 dana u odnosu na standardni prosjek od 589 dana), što je kao kada bi se prosječan ljudski život produžio na 140 godina, navodi se u saopštenju akademije, koja je ovo otkriće nazvala „impresivnim".

Čudotvorni uticaj proteina iz ove bakterije, zarobljene u permafrostu od ledenog doba, otkrili su naučnici Vladimir Rjepin, Nada Mironov i Anatolij Brjuškov, koji ističu da bakterija pomaže organizmu da ojača svoje prirodne odbrambene mehanizme.

„'Bacillus F' je vrlo blizak rođak probiotičke bakterije 'Bacillus cereus'. Nijesmo joj zasad do kraja snimili genetičku sliku, ali smo shvatili da se lako razmnožava na temperaturi od pet stepeni Celzijusa", rekla je Mironova u izjavi za RIA novosti.

Istraživanja su pokazala da se metabolizam testiranih životinja povećao za 20 do 30 odsto.

Takođe, bakterije su uticale na smanjenje sljepila, ali ne i na razvoj tumora. Istraživanja su tek na početku i još su daleko od testova na ljudima, a još dalje od proizvodnje seruma sa željenim efektom.


izvor: portalanalitika.me

Нема коментара:

Постави коментар