петак, 25. фебруар 2011.

Crveno meso uvećava rizik od raka

Naučni savetodavni odbor nutricionista ispitivao je da li se konzumiranjem mesa može uneti dovoljna količina gvožđa.

U kratkom izveštaju koji je objavljen juna 2009. godine grupa eksperata iznela je stav da crveno meso umanjuje rizik od pojave raka debelog creva. Međutim, prošlonedeljno istraživanje pokazalo je suprotno.

„Iako rezultati istraživanja nisu konačni, zbog mera predostrožnosti, bilo bi najbolje da dnevni unos crvenog mesa ne prelazi više od 70gr dnevno. Osobe koje su gojazne ne bi trebalo da pojedu više od 100gr crvenog mesa dnevno”, rečeno je u odboru.

Da bi bilo lakše pri planiraju porcije, tih 70gr crvenog mesa može se porediti sa 3 režnja šunke.

Iz britanskog ministarstva zdravlja najavljuju da će uskoro biti objavljeno celokupno istraživanje, dok je Svetska organizacija za istraživanje raka preporučila da se da se unos mesa, što uključuje ćuretinu, svinjetinu, govedinu, ovčetinu i jaretinu, ograniči na 500gr nedeljno. Takođe, savetuje se izbegavanje mesnih prerađevina kao što su hot dog, slanina, šunka, pljeskavice i kobasice.

S druge strane, ako se govori o energetskim vrednostima čedar sir koji je deo vegetarijanske ishrane, kaloričniji je nego parče crvenog mesa, dokazali su eksperti.

Izvor: B92.net

Нема коментара:

Постави коментар