субота, 19. фебруар 2011.

Kada će biti smak svijeta?

Naučnici su saglasni u oceni da je nestanak sveta 21. decembra 2012. godine, koji su, navodno, predvidele drevne Maje - obična besmislica.



Naučnici su do danas dešifrovali nekoliko kalendara drevne civilizacije Maja, ali onaj koji je digao celu planetu "na noge" jeste kalendar sa brojanjem najvećeg vremenskog perioda.
Na osnovu te priče, stvorene su razne teorije - od sudara Zemlje sa takozvanom "planetom X", smrtonosne solarne baklje koja će spaliti Zemlju, do promene Zemljinih magnetskih polova.
Ciklus kalendara traje 5 126 godina, a brojanje počinje 3114. godine pre Hrista. Ako se uzme u obzir početak i dužina njegovog trajanja - jednostavnom matematikom dobijemo broj 2012. Ali, smatraju naučnici, to je puka slučajnost.
Profesor iz Santa Barbare Džeraldo Aldana tvrdi da je "rok trajanja" planete Zemlje ipak "60-ak dana duži od prognozirane 2012".
Prema njegovim tvrdnjama, GMT konstanta je pogrešna, jer su njeni tvorci pogrešno identifikovali astrološki fenomen ključan za njeno ispravno funkcionisanje.
On tvrdi da su zamenjeni Venera, čije su kretanje Maje redovno beležile, i meteor. Naime, jedan od vladara Maja Balaj Kan K'aviil krenuo je u bitku na dan pojavljivanja Venere, ali Aldana smatra kako je to ustvari bio - meteor. Ako je to slučaj, cela sinhronizacija dva kalendar "pada u vodu".
U slučaju da se zaista ustanovi da je istorijski događaj čije se vreme dešavanja povezivalo sa kruženjem Venere, a zapravo je bio povezan s nasumičnim astronomskim fenomenom kao što je meteor - dolazi do problema u računici i pobijanja cele GMT konstante.
Iako je Aldana izneo nekoliko značajnih pretpostavki zbog kojih bi GMT konstanta mogla biti nepouzdana, i uzme li se u obzir da on nije jedini koji sumnja u njenu ispravnost, naučnik i sam priznaje da su nju prihvatili mnogi ljudi u naučnim krugovima i da još nije pobijena.
Ali, ističu naučnici, bila "GMT konstanta" tačna ili ne, ona nema apsolutno nikakve veze sa kataklizmičkim predviđanjima Zemljine bliske budućnosti, već samo sa usklađivanjem drevnog kalendara Maja s onim sadašnjim - modernim.
To ne znači, upozoravaju naučnici, da kraj sveta jednom neće doći, ali ne tako skoro. To će se desiti za otprilike četiri milijarde godina, kada Sunčevo jezgro potroši svoju zalihu vodonika i počne da se stvara ispupčenje od sagorevanja težih elemenata.
To završava eksplozijom Sunca, što će uništiti Zemlju i sve planete unutrašnjeg dela Sunčeva sistema. Taj scenario je, za sada, jedini realan kraj planete Zemlje.

Tumačenje kalendara
Kako bi naučnici saznali kada se određeni događaj zbio u istoriji Maja (rat, glad, religijska proslava i sl.), kalendar mora biti "preveden" u naše godine, mesece i dane. Gregorijanski kalendar svoje brojanje započeo je pre 2010. godina, pa je zato bilo potrebno pronaći značajne događaje koji su zajednički za oba kalendara, kako bi se oni mogli uskladiti. Naučnici su to postigli koristeći metodu nazvanu "GMT konstanta", nazvana po naučnicima Džozefu Godmanu, Huanu Martinež-Hernandezu i Eriku S. Tompsonu, koji su zaslužni za njen izračunavanje.
Slični tekstovi: Nauka
Sedenje za računarom skraćuje život?
Ipak smo sami u svemiru!
2012. dobijamo i drugo sunce?!
Rusi grade "Nojevu barku" u očekivanju 2012. (VIDEO)
17. januar - najdepresivniji dan 2011.
Istoričarka rešila misteriju Da Vinčijevog koda
Codex Alimentarius: Šta u stvari, jedemo?
Asteroid Apophis će udariti u Zemlju 2036?

izvor: (Srna)

Нема коментара:

Постави коментар