понедељак, 21. фебруар 2011.

Najmisterioznija pećina na svetu

Na ostrvu Abako na Bahamima nalazi se misteriozna i još neistražena Dejnova podvodna pećina. Reč je o mreži nekoliko kilometara dugih pećina i tunela, a prve fotografije, a ujedno i jedne od svojih poslednjih, načinio je preminuli speleoronilac i fotograf "Nešnl džiografika" (National Geographica), Vesli C. Skiles.


Podvodna pećina, čiji mali delić možemo da vidimo zahvaljujući fotografijama Veslija C. Skilsa, čoveka koji je inspirisao legendarnog Džejmsa Kamerona da snimi svoj novi film "Sanktum", krije brojne tajne, a velika misterija su svakako plave rupe, pišu svetske agencije.

Pretpostavlja se da ima oko 1.000 plavih rupa u moru na Bahamima, a samo 20 odsto njih je ispitano, iako nijedna nije u potpunosti istražena. Glavni razlog tome je jedinstveni hemijski sastav vode u rupama.
Bakterija koja se nalazi u slanoj vodi proizvodi vodonik sulfid, a oblaci otrovnog plina predstavljaju veliku opasnost za ronioce. Ipak, oni su uporni. Organizovani kreću u istraživanje misterioznih podvodnih pećina i tunela, pažljivo iza sebe ostavljajući uže kako bi znali da se vrate.

Istraživanjem pećina i proučavanjem bakterije koja nastanjuje te predele naučnici veruju da mogu mnogo toga da saznaju o životu pre nekoliko miliona godina, ali i o drugim planetama na kojima je moguće da ispod površine postoje područja s vodom.

izvor: ( vesti-online )

Нема коментара:

Постави коментар